nl-BEen-USfr-FR

Rijbewijs Duitsland

Minimize
We hebben recent een vervelende kwestie meegemaakt met een vaste klant van ons.  De klant reed in Duitsland op de snelweg, en werd gestopt ter controle.  Papieren van auto en aanhangwagen (geremde) waren perfect in orde.  Het rijbewijs was een probleem.  De chauffeur had een rijbewijs BE, waarmee hij de grote aanhangwagen mocht trekken.  Echter het was nog de oude papieren roze versie zoals we ze allemaal kennen in België.  Dit was blijkbaar een groot probleem.  Chauffeur mocht niet meer verder rijden, sleutels afgeven, zelfs van het voertuig op de aanhangwagen, en boete van € 600.  Pas als er iemand zich aanmeldde met een geldig Europees rijbewijs in kredietkaart vorm, mocht er verder gereden worden.  En er was geen discussie over.
De boete hebben ze uiteindelijk nog kunnen verminderen op basis van het inkomen van de man.  De uitleg daarover is me niet helemaal duidelijk, maar het is gezakt tot € 300.

Maar pas toen de werkgever van de chauffeur ter plaatse kwam (enkele rit van 6 uur), mocht deze verder rijden met de combinatie na het tonen van het nieuwe type rijbewijs.

Ik ben nog aan het navragen over de rechtsgeldigheid van deze actie, maar kan u alleen maar aanraden om een correct rijbewijs te regelen als u via Duitsland rijdt, om dergelijke miserie te voorkomen.

update: Blijkbaar was het rijbewijs een oud model, afgegeven voor 1989.  Na 1989 zijn de rijbewijzen Europees goedgekeurd, en staat er op de voorpagina onderaan deze tekst: "Model van de Europese Gemeenschappen".

Als ik hier meer nieuws over krijg, post ik het hier.