nl-BEen-USfr-FR
You are here:   Services > Rental Services > Verkeersregels Motor
  |  Login

VERKEERSREGELS VOOR MOTORRIJDERS IN HET BUITENLAND

Minimize

datum laatste aanpassing: 01/06/2015
Geen zin om je vakantie te laten verprutsen door een boete voor een regel in het buitenland waar je geef flauw idee over had? Bekijk dan dit overzicht van de belangrijkste regels voor motorrijders in het buitenland. Overal is het gebruik van de dimlichten overdag verplicht.

Op datum van publicatie van dit artikel heeft Moto.be geprobeerd om het overzicht zo volledig mogelijk te maken, maar weet dat intussen de regels kunnen veranderen en we hebben zeker niet de pretentie om de volledige waarheid in pacht te hebben.

De Europese Commissie stelt de app “Going Abroad” gratis ter beschikking met een overzicht van de belangrijkste verkeersregels van de diverse EU-landen. Deze is beschikbaar voor iPhone en iPad, Android en Windows Phone.

Bulgarije
Motorrijders zijn niet toegelaten op busstroken.

Cyprus
Opgelet, de maximumsnelheid op snelwegen is 100 km/u. Vreemd genoeg moet je er met een lichte of zware 3- of 4-wieler geen helm dragen; uiteraard wel voor scooter en motor.

Denemarken
De maximumsnelheid op de snelwegen in Denemarken is 130 km/u. Voor lichte en zware drie- en vierwielers is er geen helmplicht.

Duitsland
Motoren mogen in Duitsland (nog) niet tussen de file doorrijden. Alhoewel er aan een wet wordt gewerkt die dit wel mogelijk maakt, staat er nu nog een boete op. Verder is het mogelijk om flink op te schieten op de autobahn, mits er geen sprake is van een snelheidsbeperking. Verder geldt er op de snelwegen een adviessnelheid van 130 km/u. Heb je een aanhanger bij je? Dan mag je maximaal 60 km/ u rijden. Op secundaire wegen bedraagt de maximaal toegestande snelheid 100 km/u. Bij populaire motorwegen is het niet ongebruikelijk dat er een lagere maximumsnelheid geldt. De politie controleert vooral in de weekeinden vaak en fanatiek. Ook zijn sommige wegen op de zaterdag en zondag soms geheel afgesloten voor motoren. Tot slot ben je als motorrijder verplicht om een reflecterend vestje bij je te hebben. Rijders met minder dan 2 jaar rij-ervaring en / of onder de 21 jaar mogen geen alcohol gedronken hebben.

Estland
De maximumsnelheid op snelwegen is 90km/u, tenzij anders aangegeven.

Finland
Motorrijders mogen geen gebruik maken van de busstroken. Op snelwegen is er geen veralgemeende maximumsnelheid vastgesteld. Op elke plek is de geldende maximumsnelheid aangegeven.

Frankrijk
De Franse wet verplicht iedere bestuurder van een motorvoertuig om een alcoholtester bij zich te hebben. Daarbij geldt wel dat de Franse politie voorlopig nog geen bekeuringen uitdeelt. Echter, een gewaarschuwd motorrijder telt voor twee! Alcoholtesters zijn te koop bij de ANWB en bij Franse tankstations. Als je een navigatiesysteem hebt met een ‘verklikfunctie’ voor flitspalen mag deze in Frankrijk niet zijn ingeschakeld. Bij slecht weer of bij rijden in de nacht is het dragen van reflecterende kleding verplicht. Op motorkleding moet reflectiemateriaal zijn aangebracht van min. 150 cm2. Op de helm moeten zowel voor- als achteraan, en links en rechts reflecterende strips zijn aangebracht met een minimum oppervlakte van 18cm². Op snelwegen geldt een max. snelheid van 130 km/u, mits anders aangegeven. Bestuurders die korter dan 2 jaar het rijbewijs bezitten mogen max. 100 km/u.

Griekenland
Voor motor- en scooterrijders is de maximale alcohollimiet 0,2g/l uitgeademde lucht. Motorrijders mogen niet op de busstroken.

Groot Brittannië
Behalve het links rijden is het ook even wennen aan de snelheden die volgens Brits gebruik in mijlen worden aangegeven. Op de snelweg mag je 112 km/u (70 mph), op secundaire wegen 96 km/u (60 mph) en in de bebouwde kom 48 km/u (30 mph).

De maximumsnelheid op de snelwegen is gelijk aan die van buurland Zweden: maximaal 120 km/u. Rijd je te hard, dan is de boete inkomensafhankelijk.

Hongarije
Motorrijders mogen gebruik maken van de busstroken. Er is een absolute nultolerantie voor het gebruik van alcohol.

Italië
Op de Italiaanse snelwegen is 130 km/u de maximumsnelheid. Heb je echter een motor met minder dan 150cc dan mag je niet eens op de snelweg komen, hoe snel je motor ook kan. Er is een absolute nultolerantie voor alchohol voor nieuws chauffeurs en jongeren onder 21 jaar.

Kroatië
Motorrijders zijn niet toegelaten op de busstroken.

Litouwen
Motorrijders zijn niet toegelaten op busstroken. De alcohollimiet ligt op 0,4g/l.

Luxemburg
Bij regen daalt de maximumsnelheid op snelwegen van 130 naar 110km/u. Motorrijders zijn niet toegelaten op de busstroken.

Malta
Motorrijders mogen gebruik maken van de busstrook.

Nederland

Noorwegen
De maximumsnelheid op de snelweg is 90 km/u. Op veel plaatsen mag er echter harder worden gereden; verkeersborden geven dit dan aan. De alcohollimiet ligt op 0,2g/l.

Oostenrijk
Kinderen onder de 12 jaar mogen in Oostenrijk niet als passagier achterop. Voor de snelwegen is een vignet vereist. Let op de snelwegen niet alleen goed op je snelheidsmeter, maar ook op je klokje: tussen 0.00 uur en 5.00 uur 's nachts wordt de overdag geldende maximumsnelheid van 130 km/u gereduceerd tot 100 km/u. Uitzondering is de A1 van Salzburg naar Wenen en de A2 van Wenen naar Villach. Vergeet ook niet een EHBO-kit mee te nemen; je bent verplicht om deze bij je te hebben. En draag je een bril? Dan ben je evenals in Zwitserland verplicht om een reservebril bij je te hebben. Motorrijders zijn niet toegelaten op busstroken.

Polen
Motorrijders mogen geen gebruik maken van de busstroken. Bij driewielers is er geen helmplicht indien het voertuig is uitgerust met veiligheidsgordels. Hetzelfde geldt voor vierwielers, maar met de bijkomende voorwaarde dat het chassis moet gesloten zijn. De alcohollimiet is vastgelegd op 0,2g/l. De maximumsnelheid op snelwegen is 140km/u. Gemotoriseerde tweewielers zijn niet toegelaten op de snelwegen.

Portugal
De maximumsneheid op autowegen bedraagt 120 km/u. Bestuurders die nog geen jaar het rijbewijs hebben mogen niet harder dan 90 km/u. Deze snelheid geldt op secundaire wegen als het maximum. In de bebouwde kom is 50 km/u de snelheidslimiet. Kinderen jonger dan 7 jaar mogen niet mee achterop. Uniek is dat Portugal een extra variant op het inhaalverbod kent, waarbij motorrijders (en ook brommerrijders) geen andere motorvoertuigen mogen inhalen. Dit wordt aangegeven via een verkeersbord met daarop rechts een zwarte auto en links een rode motorrijder.

Roemenië
Motorrijders zijn niet toegelaten op de busstroken. Er is geen helmplicht voor lichte en zware 3- en 4-wielers. Er is een absolute nultolerantie op het gebruik van alcohol. De maximumsnelheid op de snelwegen is 130km/u.

Slovakijke
De maximumsnelheid op snelwegen is 130km/u. Er is een absolute nultolerantie voor het gebruik van alcohol. Motorrijders zijn niet toegelaten op de busstroken.

Slovenië
Motorrijders zijn niet toegelaten op de busstroken. De maximumsnelheid op snelwegen is 130km/u.

Spanje
De maximumsnelheid op snelwegen is 120 km/u, in de bebouwde kom mag je maximaal 50 km/u en op secundaire wegen mag je niet sneller dan 90 km/u rijden. Trikes en lichte vierwielers zijn niet toegelaten op de snelwegen. Kinderen jonger dan 12 jaar mogen niet op de motor worden vervoerd. Ook in Spanje wordt het aanbevolen een reflecterend hesje bij je te hebben voor pechgevallen.In Spanje is het nog niet toegestaan om met een aanhanger achter de motor te rijden. Motorrijders zijn niet toegelaten op de busstroken.

Tsjechië
Motorrijders zijn niet toegelaten op busstroken. De maximumsnelheid op snelwegen is 130 km/u.

UK
Motorrijders zijn toegelaten op busstroken, indien aangeduid. De maximumsnelheid op snelwegen is 70 mph of 110 km/u.

Zwitserland
Hoewel het nauwelijks meer wordt gecontroleerd, zijn brildragers in dit Alpenland nog altijd verplicht om een reservebril of –lenzen bij zich te hebben. Er wordt wel actief gecontroleerd of je navigatiesysteem een verklikfunctie voor flitspalen heeft; dit is streng verboden en wordt flink beboet. Van tevoren even verwijderen dus. Voor de snelweg is verder een vignet verplicht en er geldt een maximumsnelheid van 120 km/u.

Zweden
Hier mag op de snelwegen wat harder worden gereden: 120 km/u. Houd er rekening mee dat in Scandinavische landen over het algemeen streng wordt opgetreden tegen
snelheidsovertreders. Enkel bromfietsen zijn toegelaten op de busstroken; motorrijders niet. De maximale alcohollimiet ligt op 0,2g/l.

Moto.be is niet aansprakelijk mocht de geboden informatie toch afwijken van de realiteit.

Bronnen: Moto.be en KNMV en app Going Abroad.